Vedné disciplíny


Pozorovanie a experimentovanie je základným nástrojom na pochopenie vedy. Ide o pochopenie sveta okolo nás, rozvoj technológií a inovácií, ktoré vám dokážu zlepšiť život. Veda zahŕňa rôzne odvetvia, ktoré sa spájajú do jedného celku a dokážu vysvetliť ako funguje život na planéte a čo všetko sme schopní zlepšiť. Hlavnou súčasťou vedy je fyzika, chémia, biológia, geológia, astronómia a matematika. Fyzika nám udáva zákony prírody, ktoré riadia hmotu, energiu, čas a priestor. Veľký priestor vo vede je kladený práve kvantovej fyzike, mechanike či relatívnej teórií.

 

chémia

 

Všetko okolo nás sa skladá z molekúl a práve chémia skúma zloženia, štruktúry, vlastnosti a iné parametre látok okolo nás. Chemici sa zaoberajú najmä organickou, anorganickou chémiou a tiež biochémiou. Veda, ktorá skúma živé organizmy ako aj človeka či zvieratá sa nazýva biológia. Pre pochopenie života na zemi je práve genetika, ekológia, mikrobiológia veľmi podstatná pre správne fungovanie na zemi. V oblasti vedy je dôležité poznať takisto našu zem, vrátane jej zložiek a procesov. Geológia je hlavným odvetvím vedy, ktoré nám dáva možnosť poznať viac mineralógia či vulkanológia.

 

veda

 

Nadšenci pre vesmír, ktorý je stále veľmi málo objavený je astronómia. Každému hovorí niečo pojem hviezdy, planéty či galaxia. O týchto veciach sa vedci každý deň dozvedajú nejaké nové zaujímavosti a veda v oblasti astronómie patrí medzi najviac nepreskúmanú oblasť, ktorá dáva vedcom mimoriadne veľký priestor na objavovanie nových vecí. Súčasťou vedy a vedných disciplín je samozrejme matematika a veda o číslach a ich vzájomných vzťahoch. Matematika nie je iba sčítavanie a odčítavanie, ale takisto matematická analýza, teória pravdepodobnosti či geometrie. Vedci majú v dnešnej dobe množstvo kvalitnej techniky, ktorá im dáva možnosť skúmať veci za hranice možností.